fredag 5 september 2014

Återinförs fastighetsskatten?

Sverige har fortfarande ett omfattande fastighetstaxeringssystem. I grunden går det tillbaka på en tidigare orättfärdig lagstiftning. Enligt den betraktades fastighetsbeskattningen som en del av kapitalinkomstbeskattningen. Fastigheter beskattades för en fiktiv (icke-monetär) inkomst i relation till fastigheternas marknadsvärde. Man skattade alltså för inkomster som inte fanns. Argumenteringen var ungefär så här. Ju högre marknadsvärde, desto högre skulle fastighetsskatten vara, oavsett husägarens bärkraft. Köp av ett hus jämfördes med att placera i aktier eller sätta in sitt kapital i bank. Och avkastning av kapitaltillgångar skulle ju beskattas likformigt, menade lagstiftarna. Nu genererar inte hus några inkomster, om de inte hyrs ut. Då tänkte man sig att husägaren liksom har en inkomst som om huset hyrdes ut på marknadsmässiga villkor. Inkomsten sågs emellertid som fiktiv. Inkomsten var icke-monetär. Den fanns inte i reda pengar. Hur fanns den då? Jo, den fanns i form av en daglig konsumtion av fastighetens alla nyttigheter och njutningar. Inom ekonometrin vill man räkna ut mer exakt, vad det är som gör att huset har det marknadsvärde det har. Där har man myntat begreppet hedonisk prisfunktion. Detta betyder helt enkelt att man räknar allt det goda, behagliga, njutningsfulla, som husägaren har betalat för och/eller gjort själv, som höjer njutningsvärdet och därmed marknadsvärdet. Fastighetsskatten blev ett slags njutningsskatt. En argumentering och motivering som lyckligtvis inte är konsekvent genomförd i vårt skattesystem. Fastighetsbeskattningen var således ett slags njutningsskatt på en påhittad inkomst av inkomstslaget ’njutning’. Och visst finns här, för uppfinningsrika politiker, nationalekonomer och andra tjänstemän, ett stort antal nya skatter på samma njutningstema att förstärka statskassan med, t. ex. njuta-i-skogen-skatt, gå-på-bio-skatt, eller nära-till-Ullevi-skatt!

Med fastighetstaxeringssystemet beskattas nu ett stort antal småhus utifrån det komplicerade förfarandet med marknadsvärdering och beslut om skatte- och avgiftsförhållanden. Dessa småhus och hyreshus som fortfarande beskattas enligt principerna för lagstiftningen om statlig fastighetsskatt, befinner sig dock alla under avgiftstaket i lagstiftningen för kommunal fastighetsavgift. Deras marknadsvärde har inget att göra med den skatteskyldiges bärkraft och de är vanligtvis mindre påverkade av marknadens växlingar. Nuvarande asymmetri vad gäller fastighetstaxeringens betydelse för den kommunala fastighetsavgiften, leder till en snedvridning för småhusägare under avgiftstaket och är därför inte tillfredsställande. Därför är det väl motiverat att avskaffa Fastighetstaxeringslagen (1979:1152) och Fastighetstaxeringsförordningen (1993:1199) till den del lagstiftningen gäller småhus, hyreshus, ägarlägenheter samt lantbruksenheter med småhus eller tomtmark för småhus. Det staliga fastighetstaxeringssystemet är inte längre statsfinansiellt försvarbart. Men det finns ett ytterligare och långt allvarligare skäl. Det skälet är att det inte går att lita på den samlade vänstern vad gäller fastighetsskatten. Så länge fastighetstaxeringssystemet finns kvar, finns lockelsen och möjligheten att snabbt sätta igång med skatten igen. Vänsterpartiet vill ha en fastighetsskatt. Magdalena Andersson, socialdemokraternas finansministerkandidat tillkännagav den 2 september i Sveriges Radio följande: ”Vi har inga krav på att återinföra fastighetsskatten i år.” En lång rad socialdemokrater har nu föreslagit höjd fastighetsskatt.  SSU föreslog höjd fastighetsskatt i sin rapport Bostadslösningen. LO och SACO har gjort det. Erik Åsbrink, tidigare socialdemokratisk finansminister, har vid flera tillfällen argumenterat för samma sak. I den sk Nybyggarkommissionen har Göran Persson föreslagit detsamma. Samme Persson som menade att Alliansen vann valet 2006 på just fastighetsskatten.
En röst på den samlade vänstern är uppenbarligen en röst på att återinföra den orättfärdiga fastighetsskatten. Som en giftig hydra kan fastighetsskatten mycket väl komma tillbaka igen efter valet! En röst på kristdemokratera är en röst på att avskaffa, en gång för alla, den statliga fastighetstaxeringen. Där är förutsättning för den gamla och orättfärdiga fastighetsskatten. Låt mig till sist ställa en rak fråga till socialdemokraternas Magdalena Andersson: kommer ni att återinföra fastighetsskatten under mandatperioden? Vad vänsterpartiet vill vet vi, men kan väljarna lita på socialdemokraterna under kommande 4 år?


Per Landgren, fil. dr.
F.d. riksdagsledamot 1998-2006 och ledamot i Skatteutskottet

Riksdagskandidat för kristdemokraterna i Göteborg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar