måndag 8 september 2014

      

Personvalsröstning i en demokrati förutsätter att väljaren vet något om de kandidater han eller hon kan rösta på genom kryss. Så av den enkla anledningen: håll till godo med min presentation för kristdemokraterna på fjärde plats till Riksdagen och tredje till Regionen för Göteborgs valkrets.





PER LANDGREN 
En erfaren idéhistoriker i politiken!

     
      Per Landgren. Idéhistoriker. fil.dr. 56 år, Göteborg. Senior visiting research Associate, Faculty of History, University of Oxford (sedan 2010)
     
      Om mig: Är lyckligt gift med Annika. Vi har tre barn. Har varit riksdagsledamot i 8 år och arbetat som sakkunnig I Göteborgs stad, riksdagen och regeringen. Är för närvarande forskare inom ämnet idé- och lärdomshistoria vid University of Oxford. Har en doktorsexamen i det ämnet samt en bakgrund och licentiatexamen i klassiska språk. Jag tycker om att analysera politiska ståndpunkter och beslut, och gärna att väga för- och nackdelar före beslut. I vår familj diskuterar vi öppet och fördomsfritt. Tycker om att umgås med vänner (gamla och nya!) och samtala om livets viktiga frågor. Har ett stort idrottsintresse, inte minst för att jag själv spelat fotboll, pingis, ishockey etc. Läser gärna idé- och vetenskaps- historiska arbeten samt politisk filosofi. Min utbildning kommer till nytta när det gäller att förklara och försvara en kristen människosyn, etik och naturrätt.
2.       


      Min grundsyn: All politik går tillbaka på människosyn och etik. Kristdemokrati utgår ifrån Kristen etik och människosyn. Men man behöver lika lite vara kristen för att vara med eller rösta på oss, som man behöver vara ateist för att vara med eller rösta på något annat parti. En materialistisk människosyn är farlig för vårt samhälle. Människan kan inte bara värderas utifrån sina biokemiska beståndsdelar. Varje människa har en inneboende värdighet och delar med alla andra människor ett omätbart och unikt människovärde. Det finns i oss alla en enorm potential till goda handlingar och relationer. I stor utsträckning delar vi denna inkluderande människosyn med t.ex. Judendom och Islam. Kristen etik utgår likt naturrätten från människans natur och grundläggande värden. Detta får till följd att jag i alla politiska beslut och ställningstaganden vill försvara och främja grundläggande värden som människovärdet, frihet, sanning. kunskap, kärlek, hälsa och en god hållbar miljö. Samtidigt är vi alla ofullkomliga, vilket påminner oss om betydelsen av försoning, upprättelse och en andra chans. Jag vill varna för etisk relativism, nihilism och krass nyttoetik, vilka inte duger för vårt gemensamma samhällsbygge. Det är en utmaning för alla väljare att analysera människosyn och etik i alla partier. Kristdemokratisk politik är varken individualistisk eller kollektivistisk. Som människa föds vi in i nätverk av relationer. Vi är beroende av andra i olika slags naturliga gemenskaper med mål och syften som går tillbaka till människans natur. Därför vill jag slå vakt om öppna och trygga familjer. Där börjar livets skola. I vår uppväxt avgörs ofta var vi hamnar i livets bana. Skattetryck och tidsbrist får inte göra livet till en fälla, så att familjerna inte fungerar så väl som de kan.

3. När sjukdom drabbar oss blir ofta behoven större än vad den enskilda människan och familjen mäktar med. Hälsa är ett grundläggande värde, som behöver medmänsklighet och solidaritet för att kunna tillförsäkras, så långt det nu står i vår makt. Sjukvården ska ha en subsidiär struktur från högspecialiserad sjukvård till vårdcentral. Alla instanser ska inte och kan inte vårda allt.

Viktiga ståndpunkter som jag vill driva: 
 1. Värdesäkra all politisk verksamhet utifrån den värdegrund som inspirerade FN:s                 allmänna förklaring om mänskliga rättigheter!
 2. Vinn varje ny generation för demokratins förankring i en hållbar människosyn och etik!
 3. Arbeta för lagstiftning om civilkurage och rätten till samvetsfrihet.
 4. Värna den solidariska finansieringen av sjukvården.
 5. Sjukvården måste tillföras mer resurser.
 6. Psykiatrin ska prioriteras.
 7. Inför en vårdplatsgaranti.
 8. Värna individens rätt att välja sjukvård och skola.
 9. En statlig utredning bör tillsättas för att skapa en mer ändamålsenlig styrning och                organisation av svensk hälso- och sjukvård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar